8 interesujących faktów na temat olejku jojoba

Olej z nasion jojoby to popularny produkt kosmetyczny pochodzenia roślinnego. Lubimy, stosujemy, polecamy. Olej jojoba jest bezpieczny, skuteczny, uniwersalny i bardzo wartościowy. Jednak, mimo zajmowania miejsca na większości kobiecych półek, niewiele konkretów na temat tego oleju jesteśmy w stanie wymienić. Przedstawiamy kilka ciekawych faktów na temat tego specyficznego olejku.

olej-jojoba.jpgFakt nr 1.

Olej jojoba jest wyjątkowo stabilnym olejem roślinnym, co odróżnia go od większości naturalnych ekstraktów roślinnych. Jest wyjątkowo odporny na utlenianie i na wysokie temperatury (nawet do 300 °C), a więc ma nieograniczoną datę ważności.

Fakt nr 2.

Olejek jojoba dodany do innego oleju roślinnego przedłuża jego trwałość i termin przydatności. Wmieszanie jojoby poleca się przy mało stabilnych olejach, które zyskają w ten sposób nieco więcej właściwości, a także trwałości.

Fakt nr 3.

Wytłoczony z krzewu jojoba olej ma postać ciekłego wosku o średnio intensywnym złotym zabarwieniu. Łatwo jednak sprawić, że olej jojoba zmieni konsystencję, ponieważ zastyga już w temperaturze około -7 °C. Nazwa tego produktu jest nieco myląca, bo tak naprawdę jest to wosk, a nie olej.

Fakt nr 4.

Łacińska nazwa rośliny, z której pozyskuje się olej jojoba, brzmi Simmondissia chinensis, co wskazuje jako krajem pochodzenie jojoby miały być Chiny. To błąd, a to nazewnictwo było na tyle mylące, że do nazwy dodano „californica” od nazwy rejonów USA, z których pochodzi jojoba.

Fakt nr 5.

Roślinny olej jojoba przyczynił się do uratowania populacji wielorybów, ponieważ olejek jojoba zastąpił pozyskiwany z płata czołowego tych zwierząt olbrot. Olej jojoba ma niemal takie same właściwości jak olbrot, a więc zaczęto stosować go jako zamiennik. To ograniczyło ilość polowań na wieloryby.

Fakt nr 6.

Olej jojoba jest bardzo zbliżony budową do składu chemicznego ludzkiego sebum, które wydziela skóra. Z tego względu olej jojoba może z powodzeniem uzupełnić niedobory naturalnego sebum w przesuszonej skórze. W przypadku nadmiernego wydzielania sebum w skórze tłustej, olej jojoba zadziała hamująco na wydzielanie łoju.

Fakt nr 7.

Olej jojoba nie nadaje się do strawienia przez nasz żołądek. Mimo tego z powodzeniem można go stosować w kuchni, głównie do smażenia potraw (ze względu na wysoką odporność na temperaturę). Jako, że nasz organizm nie przyswaja go, olej jojoba idealnie sprawdzi się w diecie nastawionej na niewielkie przyswajanie kalorii lub obniżanie poziomu cholesterolu.

Fakt nr 8.

Bezzapachowy olej jojoba wykorzystuje się w produkcji perfum jako nośnik zapachu. Perfumy na bazie oleju jojoba są mniej lotne niż te na alkoholu, a to sprawia, że charakteryzują się dużo większą trwałością.