Płynne złoto z Ameryki. Co wiesz o olejku jojoba?

Jest od lat powszechnie stosowanym składnikiem we wszelkiego rodzaju kosmetykach. Oglądając reklamę lub czytając skład danego produktu Twój mózg rejestruje jego obecność w preparacie i automatycznie zalicza to do zalet danego kosmetyku. To oczywiście bardzo dobrze, ale czy wiesz tak naprawdę dlaczego jojoba jest ważna dla naszej urody? I co tak naprawdę o niej wiesz? Koniecznie przeczytaj nasze krótkie zestawienie.

  • poprawna wymowa powinna brzmieć „hohoba” lub „żożoba”.
  • wytwarzana jest z nasion krzewinki pochodzącej z Ameryki Środkowej (simonssii kalifornijskiej) powszechnie zwaną właśnie jojoba.
  • nasionka krzewu jojoba wyglądem przypominają trochę oliwki, gdyż rosną w zielonej, ochronnej otoczce.
  • tak naprawdę jojoba nie jest olejem (nazywamy ją olejem po prostu dla ułatwienia), tylko nietypowym, płynnym woskiem.
  • ma nietypowy- inny niż pozostałe olejki- skład kwasów tłuszczowych, a przez to wyjątkowe właściwości.
  • jest genialny dla skóry, ponieważ swoją budową zbliżony jest do wydzielanego przez człowieka sebum, a dokładnie do tak zwanych estrów woskowych.
  • jojoba jest „małym inteligentem”- to zupełnie tak, jakby rozpoznawał samodzielnie rodzaj skóry z jaką ma do czynienia i w zależności od potrzeb dawał jej to, czego akurat potrzebuje- jednym słowem reguluje ilość wydzielanego przez ludzką skórę sebum: dostarcza go skórze suchej i ogranicza przy skórze tłustej.
  • jest on ponadto świetnie wchłaniany przez skórę i nie zatyka jej porów.
  • zawiera naturalny filtr słoneczny (nie jest on wysoki, plasuje się w okolicy filtra numer 4, zawsze jest to jednak lepsza ochrona naszej skóry niż żadna).
  • jojoba przyspiesza regenerację komórek skóry dbając jednocześnie o jej naturalne ph.
  • krzewy jojoby uprawiane są z dala od wszelkiego rodzaju aglomeracji dlatego olej wytworzony z roślinki cechuje się wyjątkową czystością, nie zawiera bowiem żadnych substancji chemicznych i trujących.
  • ma właściwości przeciwzapalne.
  • ma właściwości nawilżające skórę i włosy.
  • zawiera niemal wszystkie witaminy które utrzymują skórę i włosy w dobrym zdrowiu i kondycji.
  • poradzi sobie w walce z cellulitem.
  • jest łagodny więc może być stosowany przez osoby o wrażliwej skórze oraz dzieci.
  • ma działanie immostymulujące, czyli wzmacnia odporność komórek skóry.
  • Zaległości nadrobione. Życzymy udanych zakupów w drogeriach!

TOP 5 produktów pielęgnacyjnych z olejem jojoba

Doskonałe nawilżenie włosów, pomoc dla tłustej cery, skuteczne narzędzie w walce z trądzikiem, sposób na łupież. Wszystko to za sprawą jednego, naturalnego składnika. Czy wiesz jakie jeszcze właściwości ma olej jojoba? Poznaj najlepsze kosmetyki z olejem jojoba! Olej jojoba to składnik wielu kosmetyków. Ma cenne właściwości, dzięki którym produkty

8 interesujących faktów na temat olejku jojoba

Olej z nasion jojoby to popularny produkt kosmetyczny pochodzenia roślinnego. Lubimy, stosujemy, polecamy. Olej jojoba jest bezpieczny, skuteczny, uniwersalny i bardzo wartościowy. Jednak, mimo zajmowania miejsca na większości kobiecych półek, niewiele konkretów na temat tego oleju jesteśmy w stanie wymienić. Przedstawiamy kilka ciekawych faktów na temat tego specyficznego olejku.

10 zastosowań dla naturalnego oleju jojoba

Absolutnym niezbędnikiem każdej maniaczki olejowej pielęgnacji jest olej jojoba, który swoją sławę zawdzięcza cennym właściwościom, przyjemnej formule i składowi bogatemu w wiele składników odżywczych. Poniżej przedstawiamy aż 10 pomysłów na wykorzystanie tego cudownego olejku w pielęgnacji! Olej jojoba pozyskuje się z nasion krzewu simondsia kalifornijska (tzw. jojoby), który porasta

100% olejku jojoba od marki Mokosh

Olej jojoba – niezwykle wartościowy olej z nasion amerykańskiego krzewu o tej samej nazwie. Wyjątkowo popularny na całym świecie ze względu na swoją wysoką trwałość, bogactwo witamin oraz minerałów, a także uniwersalność zastosowania. Wykorzystywany do produkcji wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. W czystej postaci kupowany równie chętnie. Najpopularniejszy wśród konsumentów marki